Joulu tulee, haluaa sitä tai ei

Jo marraskuun alussa havaitsee joulun lähestymisen, jos ei vielä muualla, niin kaupoissa. Tällainen vanha mies kokee sen perin aikaisena. Ehtisi kyllä aloittaa joulun lahjojen ja muun tavaran myynnin myöhemminkin.

Joulu on monella tavalla hyvä asia. Se lienee aina tapahtuma, joka hyvin laajasti pysäyttää tavallisen arjen ja maailman menon. Tosin joka vuosi entistä vähemmän. Ahdistustakin - henkistä ja aineellista – joulu tuo mukanaan.

Pienelle kirjalle annoin lyhyen nimen Joulukirja

Luonnostelin 1990 -luvun puolivälistä selkokirjaa joulusta. Lähinnä ajattelin kertoa siinä suomallisesta jouluperinteestä ja joulutavoista. Silmämääränäni oli muiden muassa maahanmuuttajat, joita Suomeen jo silloin jonkin verran tuli. Kirja jäi luonnosvaiheeseen. Kävin läpi tekstin ja lisäisin ajantasaista tietoa joulusta. Pienelle kirjalle annoin lyhyen nimen Joulukirja. Ei ole yhtä tapaa kohdata joulua ja viettää sitä. Sitä ei ole ennen eikä varsinkaan nyt. Joulu tulee kuitenkin, halusi sitä tai ei. Ja se näkyy kaikkialla. Siksi on hyvä tietää edes joitakin perusjuttuja, joita suomalaisessa joulussa on ollut ja on nyt.

Parhaimmillaan joulu on hauska ja kiehtova satu, joka eletään joka vuosi uudestaan. Silloin aikuisetkin voivat palata lapsuuteen; kauniiseen talvimaailmaan ja joulun taruhahmojen pariin. Joulu on satu, mutta sillä on myös tärkeä sanoman ihmisille: Jouluna maailmaan syntyi Jeesus, maailman vapahtaja.

Suomalaisia pidempiaikaisia joulun perinteitä ovat muun muassa joulusaunassa sekä joulukirkossa käyminen, hautausmaalla vierailu aattona, joululaulujen kuuntelu, joulukalenterin avaaminen, adventtikynttilöiden sytyttäminen, kuusen haku, kodin koristelu valoin sekä koristein, joulupukin vierailu sekä päivällisen nauttiminen perheen sekä lähimmäisten kesken. Toisin kuin monessa muussa maassa, jouluaatto on Suomessa joulun suurin juhla ja siihen liittyy paljon perinteitä.

Kerron Joulukirjassa joistakin joulun vieton vanhoista ja uusista perinteistä ja tavoista. Esillä on joulun odotukseen, varsinaiseen joulun aikaan ja myös joulun jälkeiseen aikaan liittyviä asioita ja tapahtumia. Kirjan kuvina on käytetty kauniita jouluisia postikortteja. Ne ovat tätini Helmi Haapasen saamia joulukortteja. Hän säilytti lähes kaikki saamansa joulukortit, joista suuren osan olen tallentanut. Kirjan kortit ovat pääosin 1920 – 1930 luvuilta.

Suomessa jouluperinteet ovat osittain hyvin vanhoja, osittain on uusia vaikutteita. Kaikki on sekoittunut ja jokainen voi poimia tai luoda uuden itselle sopivan tavan viettää joulua.

Joulukirjan voi lukea tästä.

Edellinen
Edellinen

Rakentakaamme isänmaatamme yhteisvastuullisesti ja toistemme vakaumusta kunnioittaen

Seuraava
Seuraava

Farao Kleopatra viisas nainen vai katala noita?